Lövnäs Cider & Must
Från små, utvalda trädgårdar i Mälardalen kommer de obesprutade och giftfria äpplen som vi skördar under hösten. Till viss del används äldre (1700-talet), nästan utrotade äpplesorter, såsom exempelvis Bullerhus och Vitgylling. Frukten mustas varsamt på ett hantverksmässigt sätt utan maskiner; allt görs för hand, i mycket små batcher på olika äppelsorter, allt för att få en bra blandning. Musten jäses sedan utan några som helst tillsatser, till en torr (ej söt) cider.
Efter månader av lagring väljer vi ut den cider som passar bäst för blandning till Lövnäs Cider, och tappar på fat och flaska. Några enstaka, extra lyckade mustningar sparar vi för att tappa på specialflaska som Lövnäs Vintage, vår årgångsbetecknade cider som varierar från år till år.
Lövnäs Cider är något helt annat än den söta alkoläsk som de flesta svenskar förknippar med ordet cider. Skillnaden är enorm; många svenska cidertillverkare begränsar sig till den minsta tillåtna musthalten (15 %) medan Lövnäs Cider innehåller 100 % äppelmust! Givetvis sätter detta sina spår i slutprodukten: Lövnäs Cider smakar verkligen riktigt äpple och får en torr vitvinskaraktär.
Lövnäs cider serveras än så länge på Eskilstuna Ölkultur och Royal Oak i Eskilstuna. Fler ställen tillkommer.
Eftersom den söta och ojästa äppelmusten är så god som den är, tappar vi ibland även den på flaska för ett ljuvligt gott, alkoholfritt alternativ. Medan vi väntade på att 2014 års cider skulle bli färdig samarbetade vi med Eskilstuna Ölkultur och bidrog med äppelmust till deras nyhet: Äppelsäsong, ett öl av typen saison, i belgisk stil, som gjorde succé på Stockholm Beer & Whisky Festival 2014.
Lövnäs Vinäger
Förutom att tillverka cider och färskpressad äppelmust, framställer Lövnäs även äppelcidervinäger av finaste sort. Inga konstigheter, bara 100% äppelmust som jästs till cider och sedan med hjälp av ättikssyrabakterier omvandlats till vinäger. Utmärkt att användas i sallader och såser eller utspädd till en uppfriskande dryck.
Lövnäs introducerar nu också en nyhet på världsmarknaden:
Den i Storbritannien så välkända maltvinägern, ofta använd till Fish & Chips, får nu sällskap av vinäger gjord på speciella ölsorter! Vi brygger små satser av kända, smakrika ölsorter som vi sedan jäser till vinäger. De olika brygderna har alla sina unika karaktärer där man kan känna från vilken typ av öl vinägern är framställd. Eftersom alkoholen omvandlas till ättiksyra och alkoholhalten i ölet avgör den slutliga halten av ättiksyra i vinägern, har våra olika vinägrar olika styrkor (syrlighet). Lövnäs gör både säsongsbrygder där årgången anges och återkommande sorter som inte årgångsbetecknas.
I ölvinäger-sortimentet har vi för närvarande:
•Imperial Stout
Vår syrligaste vinäger. Kan spädas för att mildra syran. Mycket mörk och fyllig. Utmärkt exempelvis i pasta- eller bönsallad. Syrahalt 8,8%.
•Porter
En lite mildare variant av vår Imperial Stout-vinäger, när man vill ha färg och rostad smak men inte så hög syra. Vi gillar att marinera exempelvis champinjoner i denna vinäger. Syrahalt 6,1%.
•Barley Wine
Rik, maltig och lite karamellig smak. Hög syrahalt. Denna fylliga vinäger ringlar vi över tomat- och mozzarellasalladen istället för Balsamico. Syrahalt 7,7%.
•Belgian Brown Ale
Mild men ändå smakrik med viss fruktighet och något av en favorit i vardagssammanhang, såsom på pommes frites eller fish & chips för de som gillar det. Syrahalt 5,5%.
•Saison
Kryddig och smakrik med medelstor syrlighet. Ge såsen en extra dimension med bara några droppar per portion. Syrahalt 6,7%.
•Mörk Lager
Vår, för tillfället, mildaste vinäger är framställd av mörkt lageröl i tysk stil. som med sin låga syra passar till de flesta användningsområdena. Viss karamellighet. Syrahalt 5,3%.
Försäljningsställen:
Ostbiten, Köpmangatan i Eskilstuna
Söderbönans Kaffe och Té, Kungsgatan 6 i Eskilstuna
Eskilstuna Tourist Center (Turistbyrån)
Fler inköpsställen tillkommer. Tips på återförsäljare mottages tacksamt.